Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halmágy - Halmeag - Halmagen - Románia

2010.03.07

KépHalmágy - Halmeag - Halmagen, Templom kert(Románia)
Térkép
Szobrász: Hargitai Nándor
Felállítva: 1906.

 

 

Kép Erzsébet királyné halála után országszerte feketefenyőket ültettek tiszteletére, melyeket Erzsébet királyné emlékfáinak neveztek . A halmágyi Erzsébet-kertben szobra is állt,  Hargitai Nándor alkotása , melyet 1906-ban lepleztek le. 
Ezt később leverték és a hatalomváltás után Varga Katalin, a falu szülöttjének szobrát állították helyére .  Erzsébet szobra ma a templomkertben található.
 
1906-ban Hargita Nándor Erzsébet királyné emlékére szobrot Kép  készített, Halmágy község számára. A kellemes benyomást keltő emlékmű, összességében emlékeztet a szakiskola által készített többi ilyen jellegű alkotásra. Egy architektonikus alapból és egy figurális részből tevődik össze. Az architektonikus alap szintén több darabból áll, az alja szélesebb, felfele hornyoltan elkeskenyedő. Faragása igen érdekes. Két oldalán nagy pálmalevélszerű faragványt láthatunk, ezt egy pánt választja el a következő résztől, amelyből a kinövő, szecessziós stílusú liliomszirmok körbe fogják a mellszobrot tartó alapot. A szemközti oldalán félkörívesen elhelyezett „Erzsébet” felirat látható, a párkány alatt három foggal. Erre a talapzatra helyezte el a művész Erzsébet királyné mellszobrát. A szobor realista felfogásban készült, jól visszaadja a királyné arcvonásait, személyiségét. Korhűen van elkészítve fejdísze, hajviselete, nyakéke.A szakiskola tanárai az elkészített emlékműveknél többnyire a klasszikus formákat és szabályokat követték. Ezek érvényesülnek az ezredéves emlékoszlop, a katolikus emlék, a homoródkarácsonyfalvi Erzsébet emlékmű és a halmágyi Erzsébet szobor esetében is.
 
Forrás: Areopolisz Történelmi és társadalomtudományi tanulmányok II. Székelyudvarhely, Litera Könyvkiadó 2002. 102-103.p

 

 

A mappában található képek előnézete Halmágy