Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erzsébet szobra Herkulesfürdőn

2012.02.27

Herkulesfürdő település neve herkulesfurdo---romania-05.jpgmindenkinek ismerős, mint az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkedveltebb fürdőhelye. Erzsébet királyné is többször felkereste, hogy gyógykúrán vegyen részt.

Az ismert, hogy szálló, kilátó viseli a nevét, de arról eddig nem tudtam, hogy köztéri szobra is állt volna Herkulesfürdőn.
herkulesfurdo---romania-01.jpg
 Nemrég azonban kaptam egy képet, amelyen egy egészalakos női szobor látható, talapzatán „ERZSÉBET” felirattal. A képeslap egy külföldi aukciós oldalról származott, de küldője annál sokkal többet nem tudott mondani, mint azt, hogy a szobor Herkulesfürdőn volt. A képen felülbélyegzés látható, a pecséten tényleg „Balie Herculine” olvasható 1921-es dátummal.
Nagyon érdekesnek találtam, hogy még mindig előkerülnek újabb és újabb szobrok, emlékhelyek.
Erzsébet szobra látható a képeslapon? Herkulesfürdőről van szó?
Az első kérdésre szerintem igen a válasz. A női alak leginkább a karánsebesi szoborhoz hasonló módon formázza a királynét, nem királynéi díszben, hanem egyszerű ruhában, nagy hajkoronával.
Megpróbáltam a szobrász után is kutatni, összevetettem a budapesti szoborpályázat terveivel, hiszen több városban is látható olyan szobor, amelynek eredeti terve a budapesti pályázatra készült. Sajnos nem találtam egyezést.
herkulesfurdo---romania-04.jpgA talapzat felirata egyértelművé teszi, hogy magyar nyelvterületen állhatott. Több esetben találkozunk a királyné szobrain „csak” a keresztnevével.
Ezután az interneten kezdem különböző keresőkérdések segítségével további fotókat találni. Végül az Erzsébet szálló román nevével  (Vila Elisabeta) sikerült további képeslapokra lelni, amelyen egyértelműen látszik a szállóval szemben álló szobor.
herkulesfurdo---romania-06.jpgTehát a második kérdésre is igen a válasz.
Az 1880-1882 között épült Erzsébet-villa ma múzeum, egyik részében könyvtár működik, az egykori gyönyörű nagy fogadótermet pedig emlékszobának rendezték be hatalmas velencei tükrökkel. Az épületet felújítják.
A szobor már nincs a helyén, eltűnt a történelem viharaiban…
Nagyon jó lenne, ha további adatok, képek kerülnének elő erről a szoborról is, vagy maga a szobor… Volt már rá példa…

 *************************************************************************************************************************

back_of_postcard_herkulesfurdo.jpgA fenti bejegyzés megjelenésének napján érkezett egy üzenet Hollandiából. Kedves ismerősöm (aki nyáron Nyirádra is ellátogatott) jelezte, hogy a bemutatott képeslapot éppen ő vásárolta meg. Hiába, kicsi a világ. Így megtudhatjuk, mi szerepel a képeslap hátoldalán, ami igazolni látszik, hogy ez a szobor Herkulesfürdőn állt:

"Herkulesfürdő. Erzsébet királyné szobor. Königin Elisabeth-Monument.
Krizsány Vilmos Kiadása, Herkulesfürdő. 1918"

A képeslapot 1921. októberében adták fel.
 

 

A mappában található képek előnézete Herkulesfürdő - Románia