Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erzsébet-asztal Görgényszentimre kastélyparkjában

2011.07.28

gorgenyszentimre---romania-erzsebet-asztal-01.jpgGörgényszentimre, Kastélyparkban (Románia)
Térkép

Az erdélyi emlékhelyekről sok-sok fotóval kedveskedett Waldi barátom. Ahogy nézegettem a képeket, az jutott eszembe, hogy ezeket az emlékműveket különleges légkör veszi körül. Megbújva, félreállítva, benőve növénnyel, mohával az idő múlását is jelzik, de mégis őrzik a királyné emlékét. Máshogy hatnak, mint a város rendezett parkjában álló társaik.

Mindeközben akadtam rá, szinte véletlenül az Interneten egy eddig még nem említett emlékhelyre. Már az elnevezése is rendhagyó volt számomra: Erzsébet-asztal.
Először csak Görgényszentimre település „wikipédiájában” olvastam utalást és próbáltam elképzelni milyen is lehet ez az emlékmű, majd hamarosan egy képre is bukkantam.
Az emlékhely a község kastélyának parkjában látható ma is. A kastély érdekessége, hogy Rudolf trónörökös nevéhez is köthető.
 
 
A településen álló kastély elődjét 1642-ben I. Rákóczi György építtette vadászkastélynak, későreneszánsz stílusban. 1662-ben erdélyi országgyűlést is tartottak benne. Később több évtizedig lakatlanul állt. 1718 és 1734 között új tulajdonosa, Bornemisza János a vár köveinek felhasználásával, barokk stílusban helyreállította és kibővítette, többek között óratoronnyal és ellipszis alaprajzú házi kápolnával (a kápolna tornya 1867-ből való). 1848. november 10-én a környező falvak román parasztsága feldúlta, de a család 1855-re helyreállította. 1881-ben Rudolf trónörökös kapta meg, aki jelentős átépítéseket hajtott végre rajta. Egy 1807-ben gabonásnak épült barokk melléképületet vendégházzá alakíttatott. Ebből az időből származnak a tető manzárdjai és a homlokzat tornáca (utóbbi téglaoszlopait az 1930-as években faoszlopokra cserélték). A trónörökös számára rendszeresen tartottak medvevadászatokat. Öngyilkossága után, 1893-ban a magyar állam erdőőri szakiskolát létesített a kastélyban, évi harminc–ötven diákkal. A kibővített erdészeti líceum 1970-ben új épületet kapott, azóta a kastélyt már csak részben használják oktatási célokra. Épületeiben vadászati múzeum (többek között Teleki Sámuel trófeáival), könyvtár, bank, raktár és gorgenyszentimre---romania-erzsebet-asztal-01.jpgtanári lakás található. A kastélyt körülvevő dendrológiai park elődjét szintén I. Rákóczi György létesítette. Az 1820-as–30-as években Bornemisza Lipót alakított ki angolkertet. Tíz hektáros területén 350-nél több növényfaj, köztük 130 fa és cserje és több egzotikus növény él. Tavát a Görgény-patak táplálja. Az ún. Erzsébet-asztalt Erzsébet királyné tiszteletére emelték.
 
 
 
További írások a kastélyról és Rudolf vadászatairól:
 

A mappában található képek előnézete Görgényszentimre - Románia