Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Márványba zárt emlékezés – Erzsébet királyné meráni szobra

2010.03.29
 

Kép Erzsébet szörnyű halála a monarchia országaiban mindenütt nagy megrendülést okozott. A törékeny, szomorú Erzsébet arca sorra jelenik meg képeken, festményeken, szobrokon és szövődik róla száz és száz legenda. Ő a fény, a mítosz, a hanyatló monarchia egyetlen fénysugara. Nem véletlen tehát, hogy sorra készülnek róla a szebbnél szebb szobrok és műalkotások, legelőször is Magyarországon, mivel a fiatal császárnénak nagy szerepe volt az 1867-ben létrejött Osztrák-Magyar kiegyezésben. KépMár 10 nappal a halála után 200 000 Ft-t gyűjtöttek össze egy budapesti emlékmű felállítására. De ez még csak a kezdet volt. Montreux-ban is már 1900-ban érkezik a felkérés egy márvány szobor felállítására, melyet 1902-ben avattak fel.  
Meránnak (Merano) is meg lett volna az oka, hogy adózzon Erzsébet emlékének, hiszen Erzsébet több alkalommal is járt a városban és annak környékén. Meránnak azonban más gondokkal kellett megküzdenie: az új színház építése, a vasútvonalak bővítése, a gomba módra szaporodó új szállodák és a fürdőváros fejlesztése, minden anyagi forrást kimerített. Merán öt évvel a tragédia után nyilvánosan bocsánatot is kért: „Erzsébet emléke természetesen minden meráni szívében ott él, még akkor is, ha erre semmilyen külső jel nem mutat.”
   A legelső tiroli emléket Erzsébetről Tirol (Dorf-Tirol) nevű kis faluban állítják fel 1899-ben, majd 1904-től KépErzsébet arcképe függ a Hotel Kaiserhof falán. Ezek a Dél-Tirolban kialakuló Sisi-kultusz első jelei. Majd 1908-tól a trauttmansdorffi kastély botanikus kertjének egyik legszebb kilátást nyújtó helyén állították fel a Ferenc József és Erzsébet arcával ellátott nagy márvány padot.
Kép Emil von Dalmata egy katonai család sarja a szlovák Hideghétről, társtulajdonos egy konzervgyárban és az osztrák hadsereg tagja, így megengedheti magának hogy a telet Meránban töltse. 1902-ben az Erzsébet iránti csodálat arra a vágyra ösztönzi, hogy felkérje a bécsi szobrászt Hermann Klotzt egy márványból készült Sisi emlékmű elkészítésére. Nagyjából egy időben egy másik szobrász, egy bizonyos Alois Colli is bemutat egy tervet egy esetleges Sisi szoborról. A bíróság dönt, Klotz tervét választják, és mivel a két terv nagyon hasonlított egymásra, nagy az elégedettség. A szobrot 1903-ban húsvét vasárnap avatták fel.
Merán a maga elegáns villáival, hoteljeivel elsüllyedt abban a században, melyben tombolni kezd a nacionalizmus. A Habsburg Monarchia halott, Ausztria-Magyarország megsemmisült, Dél-Tirolt Olaszországhoz csatolják. 1923-ban egy évvel azután, hogy Mussolini hatalomra került, meg kell szüntetni a helyneveket, amik a régi  Kép császári időkre emlékeztetnek. 1925-ben egy ismeretlen megrongálja az Erzsébet emlékművet - letörik az orrát. Feltételezhető, hogy olasz nacionalisták bosszúja volt ez a régi Ausztria ellen. A hatóságok gyorsan reagálnak, és hamarosan helyreállítják a szobrot. De a nyugalom nem tart sokáig. 1927. február 16-án éjjel egy ismeretlen újra megrongálja a szobrot - megint letörik az orrát. Ezt még a bolzánói tartományi prefektus is gyalázatos tettnek minősíti, és azonnali javítást kezdeményez. Március 21-én a tanács elrendelte, hogy bízzanak meg egy szobrászt, akinek 3200 lírát ajánlottak fel, hogy azonnal állítsa helyre a szobrot. Az új arc már nem lett olyan szép, mint amilyen a régi volt, a nyakon a kisebb törések is mind a rongálásra emlékeztetnek. 1935 után a szobrot a park egyik rejtett zugába helyezik át.  Kép
Csak évtizedekkel a fasizmus bukása után, s miután a bájos Romy Schneider eljátssza Sisi szerepét jön rá Merán ismét, hogy a város is szerepet játszott Erzsébet életében. 1978-ban elrendelik, hogy a szobrot helyezzék vissza eredeti helyére. Az újonnan ébredt csodálat Erzsébet császárné iránt a szobrot és a parkot a legnépszerűbb hellyé emelte a városban.
Kép A 90-es évek elején jön a gondolat, az akkor még üres trauttmansdorffi kastélyt Erzsébet Múzeummá kell átalakítani, ami ma már, mint turista múzeum működik. 1998 őszén Erzsébet halálának 100. évfordulóján Meránban kiállítást és a verseiből felolvasásokat tartottak. Az egyik még jobb állapotban lévő megrongált fejet pedig 2001 nyarán kiállították.
 
A szobor leírás J.Rohrer: Sissi in Meran című könyv utolsó fejezetének szabad fordítása útján készült.
 
Josef Rohrer: Sissi in Meran – Kleine Fluchten einer Kaiserin, Folio Verlag, Wien/Bozen, 2008, 102-107. ISBN: 978-3-85256-405-0

 

A könyvrészlet fordítását, a cikk összeállítását köszönöm Csölle Verának!!

 

A mappában található képek előnézete Meran - Olaszország