Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szobor a villámcsapás helyén

2011.04.17

eo01.jpgElhelyezkedés: Gyöngyösmellék, templom előtt (Magyarország). 
Szobrász: Vanyúr István
Felállítva: 2009. jún.6.

Gyöngyösmellék település nevét Walter Martin honlapján találtam, ahol Waldi arról ír, hogy a falu önkormányzata tervbe vette egy Erzsébet szobor felállítását, de nincs további hír a megvalósításról.

Gondoltam, utánajárok, történt-e azóta valami...

A 2008-as képviselőtestületi jegyzőkönyvet én is megtaláltam, ahol határozat is született a szoborállítás ügyében:

"37/2008.(VII.29.) Kt. számú határozat
Gyöngyösmellék   Önkormányzat Képviselő-testülete Vanyúr István szobrászművész által készítendő Erzsébet királyné szobor megvalósításához szükséges 1.800 ezer forint összeget biztosítja. A testület a fentiek alapján a művet megvalósítja, valamint a kapott 600 ezer forint támogatási összeget legkésőbb november 15-ig felhasználja. A testület megbízza a polgármestert, hogy írásban nyilatkozzon a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus felé a mű megvalósításáról, és a támogatási összeg felhasználásáról. "

 A szobor összköltsége tehát 2,4 millió forint, melyhez a pályázati pénz mellett hozzájárult a helyi cigánykissebségi önkormányzat is.
 
eo02.jpg
 
A település honlapján nagyon megörültem, mert két kattintás után megtaláltam "Sziszi királynő" szobrát, a kép alatt rövid ismertetőjét is:
 
 
"A Katolikus templom udvarán álló hársfákat Sziszi királynő tiszteletére ültették több mint száz éve. Nemrég egy nagy vihar során egy villám belecsapott az egyik fába, emiatt ki kellett vágni. A fa helyén szentelték fel a királynő emlékére Vanyúr István szobrászművész által készített szobrot 2009. június 6.-án."
 
 

A mappában található képek előnézete Gyöngyösmellék