Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Párizs-Kadarkút-Kaposvár: egy szobortörténet kirakós darabkái

2011.08.03
 
Amikor a királyné emlékhelyeinek kutatásába fogtam, nem gondoltam volna, hogy ennyi érdekes, megható és néha szomorú történetet ismerek meg.
Ennek a szobortörténetnek azonban jó „vége” lesz, köszönhető egy kedves ember kitartó munkájának. A történet összeállítása hasonlít egy kirakós játékhoz, amelynek darabjait már régen ismertem, de a teljes kép hiányzott, ennek megismerésében segített dr. Répay Gábor gyógyszerész úr Kadarkútról. Lássunk neki a puzzle-darabkák összeállításának!
 
Az Osztrák Kultúra Múzeuma által Kismartonban (Eisenstadt, Ausztria) 1991-ben megrendezett „Erzsébet a magyarok királynéja” című kiállítás nyomtatott katalógusában olvasható Szeles László írása a magyarországi Erzsébet emlékhelyekről.
 
erzsebet-szobor-kaposvar-06.jpgKadarkút község Somogy megyében van. Erzsébet királyné és Ferenc József király szobrai, melyeket Zala György készített és fehér márványból vannak, Répai Gábor gyógyszerész udvarán. A szobrok talapzatai hiányoznak, melyekhez talapzatokat most keresnek. A szobrok mellszobrok. Az Erzsébet szoborról fénykép van.”[1]
 
A kiállításon is szerepeltek ezek a szoborfotók egy térképen, melyet Szalai László (Budapest) adatai alapján Moravitz Erwin (Oberwart) rajzolt.[2]
 
 
Dr. Répay Gábor urat megkerestem, aki nagyon érdekes szobortörténetet mesélt el.
 
Úgy tudja, hogy ez a szoborpár eredetileg a párizsi világkiállításra készült.
Az biztos, hogy Zala féle szoborpár kiállításra került Párizsban, melyről így ír a Vasárnapi Újság, illetve képet is közöl:
 
„A néző nem könnyen tud megválni a magyar csoporttól, melynek hatalmas alkotásai közt méltán tűnik fel Zala Györgynek Gábor arkangyala, ezredévi szoborcsoportozata, az aradi vértanúszobor Hungáriája s a király és királyné gyönyörű kivitelű mellszobra.”[3]
 

erzsebet-szobor-kaposvar-04.jpg

 
A gyógyszerész úr szerint ezt a szoborpárt aztán Kaposvár vezetése megvásárolta. A II. világháború után Mike községben, a Somssich kastély pincéjében volt elrejtve, vasrudakkal borítva. Majd a szoborpár a nagyatádi pártitkárhoz került, ahol kidobva feküdtek, nem éppen megfelelő körülmények között sok mindent megéltek, erősen megrongálódtak. Innen menekítette saját udvarába nagy unszolás után Dr. Répay Gábor, ahol 16 évig őrizte, várva, hogy újra megfelelő helyre kerülhessenek ezek az értékes szobrok. A gyógyszerész úrnak hála (ellenállva a nagyon kecsegtető vételi ajánlatoknak) ezek a szobrok újra láthatóak restaurálva a kaposvári múzeumban. Szerintem óriási köszönet illeti ezt az embert, aki nemzeti kincsként kezelte és őrizte meg nekünk Zala György alkotásait.
 erzs_bet-szobor-kaposv_r-01.jpg
A millennium szobrásza című képekkel gazdagon illusztrált könyvben, a királyi párt ábrázoló szobrokról több kis információ olvasható, ami ide kapcsolódik, alátámasztva a felvázolt történetet:
 
„A királyról már 1887. október 23-án – egy órától fél háromig történt - első, majd többszöri műtermi modellülés után mintázott portrét, a keleti pályaudvar királyi váróterme számára. Előzetes anatómiai tanulmányokat Fírmisch József keresett modellről készített. (...) A királyi pár portréját bemutatták a párizsi világkiállításon is. Kisméretű sokszorosított másolataikat a kor szokása szerint értékesítették.
Országszerte számos helyen, köztéren és intézményben felállították a szobrok márvány - illetve bronzmásolatát. (...) Február 23-án Somogy megye pénztárából fedezték a Kaposváron felállított - hosszú lappangás után legújabban előkerült - szoborpár költségét.“[4]
 
Forrás: 
[1] Szeles László: Katalógus (Erzsébet magyar királyné szobrairól, emlékoszlopairól és emléktábláiról) In.: Erzsébet a magyarok királynéja. (Kiállítás az Osztrák Kultúra Múzeumában) Szerk.: Cennerné Wilhelmb Gizella.Eisenstadt, Böchlau, 1991. 268.p.
[2] Katalógus, 191. katalógusszám. In: Erzsébet a magyarok királynéja. (Kiállítás az Osztrák Kultúra Múzeumában) Szerk.: Cennerné Wilhelmb Gizella.Eisenstadt, Böchlau, 1991. 258.p.
[3] Vasárnapi Újság 1900. 36.sz.589.p.
[4] Borbás György: A Millennium szobrásza: Zala György (1858-1937) Kossuth Kiadó, Budapest, 1999.
 

A mappában található képek előnézete Kaposvári múzeum