Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Körösladány

2010.03.08

 Kép Körösladány, Wenckheim Béla utca, az iskolával szemközti parkban (Magyarország)
Térkép 
Szobrász: Szeiler Irén (új dombormű)
Felállítva: 1903. megsemisült, Újraállítva: 2009.

  Kép

Erzsébet királyné halálának 5. évfordulója alkalmából leplezték le Körösladány első köztéri emlékművét, az úgynevezett Erzsébet-emléket, a róla elnevezett ligetben. Az eseményről Chilkó László helyi plébános a következőket jegyezte föl: „1903. szeptember 27-én szerény, de szép nemzeti ünnepet ült a község. Ekkor történt Br. Wenckheim János Úr Ő Méltósága által megdicsőült Erzsébet királynénk emlékének szentelt s a községnek ajándékozott ’Erzsébet-emlék’ leleplezése. A Hymnus eléneklése után a megnyitó beszédet Chilkó László plébános, az ünnepi beszédet Dr. Fábry Sándor alispán – ki Dr. Daimel megyei főjegyző kíséretében jött – tartotta. Az emlék átadása s átvétele után az emlék megkoszorúzása következett. Koszorút helyezett el: Br. Wenckheim János, Chilkó László és hívei, Körösladány községe s a vármegye. A Szózat zárta be a szép és megható ünnepséget.”

A XIX. század végére Erzsébet királyné vált a legjobban szeretett és tisztelt személlyé a magyar nép körében. Növekvő népszerűségét mutatta, hogy minden utazásáról beszámoltak a hazai újságok, hírt adtak az egészségi állapotáról és napi programjairól, kirándulásairól, lovasbravúrjairól, vadászatairól. Személyiségének varázsát mutatja az a tény, hogy már tragikus halálának évében felállították tiszteletére az első emlékoszlopot. A példa nem maradt folytatás nélkül. Egyre több településen lepleztek le országszerte szobrokat, obeliszkeket, s ültettek fákat, ligeteket az emlékére.
Ebből Körösladány is kivette a részét. Előbb a mai 47-es főút hajdani Templom úti szakaszát, majd a mostani csónakázó tó környékén létesített ligetet nevezték el Erzsébetről, amit 1903-ban követett az emlékoszlop felállítása, báró Wenckheim János adományának köszönhetően.
Az Erzsébet emlékoszlop sajnálatosan rövid életű volt. Az 1940-es évek második felében előbb eltűnt róla a királynét ábrázoló bronz dombormű. A holléte, a számos mendemonda ellenére, mindmáig ismeretlen. A ledöntött obeliszket 1964-ben a Dózsa emlékműhöz használták fel.
Erzsébet királyné halálának 110. évfordulója alkalmából Szeiler Irén vállalta magára, hogy megformázza az emlékoszlop domborművét, amelyet a szakmai lektorátus elfogadott. Ennek költségeit az alkotó és férje, Soós Egon fedezte.  Kép
A volt kastély (a mai iskola) előtti parkban elhelyezésre kerülő emlékoszlop közadakozásból történő felállításához Körösladány Város Önkormányzata vállalt védnökséget. Ilyen formában kívánja a település első köztéri emlékművét az eredeti állapotában visszaállítani, amellyel tovább szeretné ápolni Erzsébet királyné, nem utolsó sorban pedig Körösladány történelmi emlékét.  

Forrás: Körösladányi Hírmondó XIX. Évf. 2. Szám 2008. május 1.

 

A mappában található képek előnézete Körösladány - Magyarország