Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esztergom szobrai

2012.06.13

 

Erzsébet királyné esztergomi szobrairól 

 

az-eredeti-szobor-egy-regi-kepen-02.jpg

A gyönyörű kivitelű terrakotta szobrot 1926. május 21-én állították a királynéról elnevezett  Duna parti sétány bejáratánál.  A szoboravatásról így számolt be a korabeli sajtó:

„Erzsébet királyné szobra Esztergomban - Esztergomi közönség kegyelete

Csöndben, feltűnést kerülve, miként a nemeslelkű nagy királyné szerette, szobrot emeltek Esztergomban boldog emlékezetű Erzsébet királynénknak.

Azok, akik a szoborra adakoztak, talán nem is gondolták, hogy e kegyeletes cselekedetük egy város hálás szivű közönségének kőben kifejezett megnyilatkozása lesz. Soha gyűjtés csendesebben, de eredményesebben nem folyt. Az egybegyűlt, mai viszonyokhoz mérten szerény összeg is elég volt arra, hogy e szobor létesüljön és a felséges Asszony, aki mindig a sírókkal, szenvedőkkel érzett, itt, az esztergomi Dunaparton szoboralakban nézze a trianoni határrá itélt Duna habjait mélázó tekintetével, átnézzen a párkányi sikra, amelyen egykor diadalmenetben vonult be ebbe a városba, amikor még a magyar hazában lehetett igazán örülni és lelkesedni, nézze azt a hidat, amelyen egykor az ő, sötétlelkű, elvetemült gyilkosa, Lucceni is dolgozott . . .

A szobrot az Esztergomi Sétahelyszépitő Egyesület a Kolos-hid ós a primási palota közé eső parkban állíttatta fel, arccal a Dunáuak. A talapzaton aranybetűkkel csak ennyi:

ERZSÉBET. 

A terrakotta mellszobor Zala Görgy neves szobrászunk műterméből került ki. Átadása szerény ünnepség keretében pénteken délelőtt 10 órakor történt a város, a vármegye, katonaság, papság, iskolák és hivatalok képviselőinek jelenlétében. Dr. Csernoch János biboros hercegprímás palotája kertjéből nézte végig a kegyeletes aktust.

A szobor eszméjének felvetője, vitéz Szivós-Waldvogel József ny. tábornok, a Sétahelyszépitő Egyesület nevében a megboldogult királyné emlékének lelkes méltatása mellett adta át a szobrot a város polgármesterének megőrzés céljából. Dr. Antóny Béla polgármester a szobrot szép szavak kíséretében átvette, majd elhelyezte a szobor lábainál a város közönségének rózsákkal — a megdicsőült királyné kedvenc virágaival — díszített koszorúját.

A szobor elhelyezése művészi szakvélemény alapján történt. Ma még kissé idegenül hat a kellő háttér nélküli mellszobor, azonban rövid idő múlva, ha a szobor mögé ültetett fák erős lombot hajtanak, valósággal poétikus helyzetben látjuk majd a világtól elvonulni szerető, a természet magányát kedvelő, szomorú nézésű királyasszony alakját az esztergomi Dunaparton.”  (Forrás: Esztergom és Vidéke 1926. május 23. 1.p.)

 

esztergom---erzsebet-liget-59.jpg

Az eredeti posztamenst díszítő korona 1929-ben került a szobor talapzatára:

 

 „A Sétahely és Szépítő Egylet hálás köszönetét nyilvánította Landesmann és társa szobrászoknak ezért, hogy az Erzsébet parkban levő Erzsébet királyné szobor talapzatába beillesztve a magyar szent koronának művészi kivitelű mását — reliefjét — adományozták.”

(Forrás: Esztergom és Vidéke 1929. szeptember 8. 2.p.)

 

az-eredeti-szobor-restauralas-elott.jpg

 „A II. világháborúban megsérült (feje letört) és a Balassa Múzeumba szállították megőrzésre. Az első komolyabb restaurálást Vadász János végezte 1999-ben az Esztergom Barátainak Egyesülete megbízásából. A háború után a Balassa múzeum igazgatójának, Horváth Istvánnak a segítségével sikerült a romok között megtalálni a talapzatot és alkotás darabjait, az ő közreműködésével maradhatott fenn máig a mű. A többször restaurált alkotást terrakotta anyaga miatt már nem tervezik a jövőben külső helyszínen újra felállítani.” (Forrás: Barta Zoltán szoborlap.hu)

az-eredeti-szobor-egy-regi-kepen-01.jpg

Ebből az időből láthatunk egy képet Rajna György hagyatékából. Itt még a Balassa múzeum lépcsőházában áll a már valamelyest felújított szobor. Ez alapján az látszik, hogy a komolyabb restaurálások előtt nagyobb volt a korona mögötti hajrész. (Forrás: Barta Zoltán szoborlap.hu)

gipszminta-a-bronz-szoborhoz-01.jpg

A 2000-ben Horváth Tibor restaurálta a szobrot, majd a kijavított szoborról gipszminta készült (a fotókat Horváth Tibortól kaptam), ezt öntötték bronzba. Ez a bronz másolat Esztergom testvérvárosának,  Ehingen-nek ajándékaként került 2000-ben felavatásra.

esztergom---erzsebet-liget-28.jpg

A jelenlegi szobor távolabb áll a parktól, mint az eredeti alkotás. A Mindszenti tér és a Kossuth híd tengelyére került, szembe állítva a híddal. 2003-ban, amikor itt megszűnt az autós forgalom 90°-kal elforgatták a Kis-Duna sétány irányába.
esztergom---varoshaza-03.jpgAz eredeti alkotáson 2004-ben újabb felújításra került sor, ekkor került jelenlegi helyére a Városházára. Posztamense is az eredeti, melyről időközben levésték az Erzsébet nevet és a koronát.
A másolatként készült bronz alkotás méltón helyettesíti. (Forrás: Barta Zoltán szoborlap.hu)

Köszönöm Barta Zoltán utánajárását, a történetet és a nagyszerű fotókat!

További köszönet Waldinak, Jtotinak!

 

 

English Summary: The 80 cm bust of the queen was erected in 1926, at the entrance of the avenue on the bank of the Danube which was named after her. Work of György Zala made of terracotta. Suffered serious damages during World War II. After the war the harmed statue was placed in the Balassa Museum. The head was broken off. In 1999 János Vadász restored it, to the order of the Union of the Friends of Esztergom. The second was restoration in 2004, got to the city hall in this time.

 

 

A mappában található képek előnézete Esztergom