Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budapest - Jánoshegy - Mária imazsámolynál

2010.05.16

Kép Budapest, Jánoshegy (Magyarország)
Térkép
Szobrász: Strobl Alajos
Felállítva: 1906.

 

Kép A Normafától egy kilométerre, a Jánoshegyi út Budakeszi felé eső oldalán, körülbelül a Mária-pihenőnél, szikla alapzatú Erzsébet királyné horgany mellszobra. A művet Glück Frigyes saját költségén emeltette. Sajnos, 1933-ban ellopták, és a bronz értékesítése miatt összetörték.
Forrás: Ády szoborlap.hu

 

A hajdani fa helyére újat ültettek és elkészült a térdeplő is.

 

 

Kép

 

 

"A természetet, erdei sétákat már kicsiny gyermekkora óta kedvelő Erzsébet nagyon szeretette a budai hegyvidéket. A királyné Budán legtöbbször a János-hegyen sétált. A még háborítatlan vidéket idősb Erber János erdész kíséretében fedezte fel. Udvarhölgye csengő aranyakban fejezete ki úrnője köszönetét. Egyszer a hirtelen jött zápor miatt a királyné rozoga szekéren menekült a Disznófőig, ahol az udvari hintó várta. Máskor az erdőszélen hegedülő cigánygyerek kért tőle pénzt, s mikor kapott, egészen a Szép Juhászné vendéglőig húzta neki magyar dalokat."

Forrás: Szabó Margit: Sisi képeskönyve Aquincum Kiadó [2007, h. n.]

"A főváros erdőbirtokához tartozó és Budakeszi község határában fekvő E. g. o. 3/a erdőrészben az ú. n. Erzsébet királyné emlékfa van. Ez egy 285 cm mellmagassági kerületű és 25 m csúcsmagasságú bükkfa, melyre vas abronccsal egy örökmécses, egy Mária kép és a következő vers van felerősítve: 

 

Ki hithideg, fásult kebellel
Tekinted itt szűz Máriát,
S térdhajtva hozzá nem bocsátasz
Üdvös segélyért hö imát,
Imádkozik nagy szégyenedre
Helyetted a bú és nyomor,
Melytől egészen megkímélve

Nincs e világon semmi kor. –Sulyánszky

A fa koronája  250 cm magasságban kezdődik, terebélyes, vízszintes vetületének átmérője 25 m. A koronában sok a száraz ág.  Kép

E fa mögött állott Erzsébet királyné ércből készült mellszobra, melyet azonban gonosz emberek 1933. évi szeptember hó 4-én összetörtek és elloptak. Az emlékfa környékét záródott bükkállomány alkotja, mely jelleg fenntartása végett itt a használatokat mellőzi a székesfővárosi erdő- és mezőgazdasági hivatal."

Forrás: Földváry Miksa: Felső-Dunántúli természeti emlékek

 

Irta: .

 

 

 

A mappában található képek előnézete Budapest - Jánoshegy - Mária imazsámolynál