Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Második Szent Erzsébet" emléke a kivadári templom előtt

2012.02.26

 nagyatad-kivadar-02.jpg
Elhelyezkedés:
Nagyatád-Kivadár, Nagyboldogasszony kápolna előtt  (Magyaroroszág). 
Térkép
Festő: Somssich Eszter
Felállítva: 1898.

Nagyatád honlapján egy rövid utalást találtam, amely nagyon felkeltette az érdeklődésemet:

 

 

"A kápolnát 1881-ben építette az akkori földesúr. Előtte áll az Erzsébet királyné emlékoszlop, melybe "Sissyről" a zománcképet Somssich Eszter grófnő készítette."
Az Erzsébet fákat összegyűjtő album sem említi ezt az emlékhelyet:
„Kivadár község elöljárósága 8 holdnyi területet Erzsébet-liget-té alakított, melybe 756 drb különböző faju fát ültetett, a közepén egy Erzsébet-liget feliratu táblát állított.” (Forrás: Erzsébet királyné emlékfái. Bp., Pallas, 1899. 90.p.)
Sajnos további leírásra, képre nem bukkantam, de emailben kaptam segítséget, melyet ezúton is köszönök:
nagyatad-kivadar-03.jpg„A csak a szűkebb környéken ismert emlékmű Somogy megyében a Nagyatád városhoz csatolt Kivadár településrészen (régen puszta) áll, egy kápolna előtt. A puszta illetve birtok egykor a Sommsich családé volt, nekik itt szép romantikus kastélyuk, parkjuk és klasszicizáló mauzóleumuk is állt, ezeket azonban az 1960-1970-es években lebontották, elpusztították. A család és a pusztán élő cselédség számára épített neogót kápolna azonban ma is áll, és ennek telkén található a Somssichok által emelt különös kis Erzsébet királyné emlékmű. Az emlékmű azért rendhagyó, mivel -bár felirata egyértelművé teszi, hogy Erzsébet királyné tisztelete ihlette-, viszont egy kis zománcképen Árpádházi Szent Erzsébet jelenik meg.” (Forrás: Deák-Varga Dénes közlése alapján)
 
 
 
 

A mappában található képek előnézete Nagyatád- Kivadár