Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy régi-új emléktábla a sziklán Csehországban

2011.09.28

 az-uj-emlektabla-02.jpg
Elhelyezkedés: Hejnice-hez közel az erdőben (Csehország). 
Térkép
Felállítva: 1899., újraállítva 2011.

 
 
 
 
 
 
 
Erzsébet császárné emléktáblájának leleplezése
 
"2011. szeptember 10-én 14 órakor Štolpišské silnic-én (Štolpišská silnice amely a Ferdinánd vízeséshez vezet Velký Štolpich-nál, amely egyike az ún. „alpesi utaknak“, s amit 1891-ben fejeztek be) tartották az ünnepélyes leleplezését annak a felújított emléktáblának, amely Erzsébet osztrák császárnénak, ismertebb nevén Sisinek állít emléket (osztrák császárné és cseh királyné 1854-1898). Az eseményt a Lesy ČR s.p és Frýdlant civil szervezet szervezte.
 
a-szikla-egy-regi-kepeslapon.jpgPontosan 113 évvel ezelőtt, szeptember 10-én szombaton, nem sokkal dél után Erzsébet császárné Genfben Luigi Lucheni olasz anarchista áldozata lett. 112 évvel ezelőtt, 1899 szeptember 10-én vasárnap délután fél négykor, nem messze a vízeséstől Velké Štolpich-nál találkoztak a Raspenav, Hejnic és a környék lakosai Sisi halálának első évfordulója alkalmából. A három hegyi társaság (Oberwittigtal, Ješťědské és Jizerské hory) úgy döntött, hogy a sziklafalon egy emléktáblát helyeznek el. A német nyelvű felirat a következő volt: „Dem Andenken weilend Ihrer Majestät Kaiserin Elisabeth ehrfurchtsvoll gewidmet. Ortsgruppe Oberwittigtal des deutschen Geb. Ver. für das Jeschken und Isergebirge“ („Őfelsége Erzsébet császárné halálának emlékére állítatta Oberwittigthal német hegyi egyesület, valamint Ještěd és Jizera hegyek“). Az emléktábla megrendelője, amelyet a bécsi Winkler cég gyártott,a-szikla-tabla-nelkul-2006-ban-02.jpg Oberwittigthal egyesület elnöke valamint a Luh-i (ma már Raspenav része) nagy textilgyáros Max Richter voltak. Az emléktábla nem maradt sokáig a helyén. 1923-ban a Cseh Nemzetgyűlés elfogadta a köztársaság védelméről szóló törvényt, így az emléktáblát, mint a legtöbb Habsburg Monarchiára utaló szimbólumot egész Csehszlovákiában, el kellett távolítani. A visszaemlékezések szerint a táblát egy Richter nevű iparos villájának kertjében helyezték el Raspenav-ban, ahol egészen 1945-ig megtalálható volt. Ezt követően a tábláról nincs több információ. Hogy a tábla valójában hogy nézett ki, nem tudni, csak néhány képeslap maradt, amelyekről eredeti formája nehezen kivehető.
tablaavato-kepei-03.jpgAz ünnepély védnöke az Osztrák Köztársaság nagykövete Dr. Ferdinand Trauttmannsdorff volt, de az ünnepségen nem tudott részt venni, ezért a táblát Mag. Martin Hojný nagykövet adta át. Az eseményen részt vett még a cseh erdőgazdaság igazgatója Ludvík Řičář, a Jizera hegyek természetvédelmi terület vezetője ing. Jiří Hušek, hejnicei plébánia vezetője Pavel Andrš, a Frýdlanti Polgári Egyesület képviseletében dr. Jan Heinzl, Németországból érkező egyesületek, az egyik főtámogató Ing. Franz Neumann, a Patron Egyesület képviselői, az emlékérem megalkotója Alžběta Slámová, a melníki zenészek, a Katastrofální předpověď počasí nevű színtársulat és természetesen a rengeteg érdeklődő, akik vállalták és feljöttek a hegyre. Az esemény háziasszonya dr. Blažena Hušková volt. Az emléktábla leleplezésén nem tudott részt venni az osztrák nagykövet Dr. Ferdinand Trauttmannsdorff, a hejnicei polgármester Jiří Horák, Raspenav polgármestere Pavel Lžičař, Miloslav Nevrlý, és az emléktábla készítője Mgr. Jan Strnad.
2008-ban a Frýdlanti Polgári Társaság vetette fel az ötletet, hogy állítsák vissza Erzsébet császárné emléktábláját, ők lettek végül a projekt legnagyobb támogatói együttműködve a Jablonec nad Nisou MY városi galériával és a Lesy České republiky s. p.- vel. Ugyanebben ez évben megkezdődött a történelmi források begyűjtése és a projekt finanszírozási kérdésének megoldása. Frýdlanti Polgári Társaság és a Patron Egyesület tagjai egyesült erővel próbálták meg felkutatni, hogy nem létezik e valahol az emléktábla, illetve annak tervei vagy valamilyen egyéb nyom, ami segítené az emléktábla eredeti formájának visszaállítását. Tudták, hogy az eredeti tábla neoreneszánsz stílusban német felirattal (mint ahogy az az új táblán is olvasható) Bécsben készült. Két korabeli képeslap segítségével próbálták meg a táblát rekonstruálni, ezek azonban kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy az új tábla megkapja régi formáját. Egy kis kitérő után, úgy döntött Mgr. Jan Strnad, dr. Jan Heinzl, ing. Milan Poláček Lesy ČR s.p.és a Patron Egyesület képviselői, hogy az új tábla még ha nem is lesz ugyanolyan mint a régi volt, meg kell felelnie néhány kritériumnak. Először is igényesnek kell lennie, nem maradhat egynyelvű (a jelenlegi tábla német és cseh nyelvű), és éppen azért mert a tábla 1899-ben készült a csoport rájött, hogy napjaink posztmodern stílusa, nem lesz épp a legmegfelelőbb.
 
bad-kissingen-01.jpgEgy évvel később 2009 júliusában Arne Richter (az 1899-ben készült tábla adományozójának unokája) támogatásával sikerült engedélyt kapni a bajor állami gyógyfürdőtől és Bad Kissingentől az Erzsébet császárné emléktábla lenyomatára. Ez a lenyomat szolgált ugyanis alapjául a megújult emléktáblának a Jizera hegyekben. A lenyomatot Bad Kissingenben Mgr. Jan Strnad és dr. Jan Heinzl vásárolták meg. az-uj-emlektabla-01.jpgEbben az évben megérkezett a beígért támogatás is a Lesy ČR s.p.-től, de még így is hiányzott az összeg több mint a fele. Az emléktábla visszaállítására 135 ezer korona folyt be. Ehhez jött a Lesy ČR 60 ezer koronás hozzájárulása a Program 2020 jóvoltából, mellyel a vállalat támogatja az ilyen irányú terveket. Anyagi segítséget nyújtott még a Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor nevű alapítvány és persze magán adományozók. 2010-ben a helyreállítási projekt mellé állt a Místní akční skupina Mikroregionu Frýdlantsko, Ing. Franz Neumann és felesége támogatásával. Hála ezeknek a szponzoroknak sikerült megvalósítani az emléktábla visszaállítását. emlekplakett-02.jpg
            Terv a tábla visszahelyezéséről 2010 őszén már reálissá vált, de mivel Frýdlantot augusztusban árvíz sújtotta, az emberek többsége a károk elhárításán dolgozott, valamint a bekötőutak is megsérültek arra, amerre a tábla helye található. Ezért a tábla felavatását 2011 szeptember 10-re halasztották.
            Alžběta Slámová tervezte és készítette el azokat az emlékérmeket, melyekből csak néhány darab készült, az egyiket Martin Hojný a másikat Dr. Ferdinand Trauttmannsdorff a harmadikat pedig Ludvík Řičář kapta.
            Egy héttel az ünnepség előtt Jan Honzík a Lukáš Strnad (Jana Strnada a tervező fia) rögzítették az emléktáblát."
 
Fordítás: Csölle Veronika
 
forrás, fotók:
 
 

A mappában található képek előnézete Hejnice - Csehország