Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erzsébet-emlékmű a Kaiserin Elisabeth - sétányon

2011.03.27

erzsebet-emlekmu-bad-gastein-kepeslap-02.jpgHely: Bad Gastein, Kaiserin Elisabeth Promenade
Szobrász: Joseph Breitner
Felállítva: 1902.május 2.

 

Bad Gastein neve nem ismeretlen azok előtt, akik ismerik Erzsébet királyné életét.

erzs_bet-eml_km_-bad-gastein-03.jpgPálinkás Patrícia tanulmányában részletesen olvashatunk a királyné és a fürdőhely kapcsolatáról:
„Gastein egy völgynek és három helységnek a neve Salzburg tartományban. A Gasteini-völgy 40 km hosszú, helyenként 2 km széles, néhol csak szűk szurdok.
Bad Gastein Salzburgtól kb. 100 km-re délre fekszik, lélegzetelállító hegyek között, a Böckstein alatt a Graukogel lejtőjén. A tengerszint feletti 1000 méteres magasság, a völgyet átszelő Ache folyó, a város közepén lévő óriási, robajló vízesés egyedivé, lenyűgözővé teszi ezt a helyet. A páratlanul szép magashegyi tájhoz méltóak a régi, klasszicista, szecessziós stílusú, patinás szállodák.
Így már érthető, hogy ezek az adottságok ejthették rabul Erzsébet királynét, aki 1886 és 1893 között hatszor keresett itt enyhülést lelki és testi bajaira.
A méltán világhírű fürdőt 18 gyógyvízforrás táplálja. A 44-47 °C közötti termálvíz mozgásszervi panaszokra (gyulladásos reuma, izületi kopások), légzőszervi- és anyagcsere- megbetegedésekre ajánlott. Az enyhén radioaktív gyógyvíz sejtregeneráló, immunrendszer-erősítő, amit ivókúrában is magukhoz vehetnek a betegek.
erzs_bet-eml_km_-bad-gastein-05.jpgLáthatjuk, ez a víz tökéletesen megfelelt a királyné testi bajaira, aki szorgalmasan fogyasztotta és használta is, ennek emlékére természetesen az egyik forrás Erzsébet nevét viseli még ma is. (…)
De nemcsak a termálvíz gyógyít itt, hanem a magaslati levegő, a mikroklíma is. A települést átszelő 341 méter magas vízesés, ami több lépcsőben zúdul alá, hatalmas kiterjedésével pormentesíti, ionizálja a levegőt.
Erzsébet királyné 1885-ben járt a városkában először, amikor elkísérte férjét, Ferenc Józsefet, aki itt találkozott a német császárral.(…)
1886-ban már tudatosan készült a gyógyfürdőhelyre, ekkor azonban már messzebb költözött a hangos, zajos központtól és a robajló folyótól, a kb. 400 méterre lévő Villa Meránba.(…)
Ide, a Meranhausba várta leányát Erzsébet 1886-ban, s az itt eltöltött gyógykúra időpontját egy vörös márványtábla is megörökíti a szálló előcsarnokában.
Az 1888-as évben és még ezt követően négyszer, a Villa Helenenburgban találhatjuk a királynét.(Egy modern kerámia emléktábla őrzi ezt a tényt.) Ez a szálló még messzebb fekszik a központtól, kb.800 méterre, jó néhány méterrel magasabban is van, meredek hegyoldalon, ahonnan gyönyörű a kilátás a hosszan elnyúló völgyre. (…)
Nem egy tollal bánni tudó újságíró, hanem egy egyszerű hegyivezető, egy zergevadász állapította meg őfelségéről, hogy ő egészen másként viselkedett, mint az átlagos turisták, akik legtöbbször csak egy pillantásra méltatták a legszebb helyeket is.
„A császárné, mikor egy-egy érdekesebb pontra érkezik, gyönyörködve áll meg és egész lelkével elmerül a természet szépségében. Ilyenkor olyan kifejezést ölt az arca, mintha minden gondolata egy-egy ima volna."
(…)
A Gasteini Múzeumban őrzik egy üveges tárlóban a vendégkönyv megviselt lapját. Itt, a Sisi-emlékszobában még számos kép, fénykép és egy mellszobor is megidézi Erzsébetet, számomra mégis ez az ereklye volt a legfontosabb. Több mint 100 év távlatából ez az aláírás bizonyítja - amit mindannyian tudunk-, hogy Erzsébet Magyarországnak nemcsak jog szerint, hanem szíve szerint is királynéja volt.”
 
Teljes tanulmány itt olvasható: http://kiralyikastely.hu/erzsebet/index.php?mid=70
 
erzsebet-emlekmu-bad-gastein-kepeslap-01.jpgerzsebet-emlekmu-bad-gastein-kepeslap-02.jpgEbben a cikkben is találunk utalást arra a reliefre, amely a Kaiserin Elisabeth sétányon látható:
„Ez a bécsi Joseph Breitner alkotása, a bronz medaillon koronázási fejdísszel ábrázolja Erzsébetet, egyszerű havasi gyopárok által közrefogva.”
 
 
 
 
 
erzsebet-emlekmu-bad-gastein-08.jpgEgy internetes forrás szerint 1889-1890-ben készült a sétány Angelo Comini helyi építész által. A sétány elején állít emléket a királynénak Bad Gasteinben tett látogatásai emlékére Josef Breitner alkotása.
Az emlékművet 1902. május 2-án avatták fel Josef és Elisabeth Mitteregger adományából.
 
 
 

 

 

A mappában található képek előnézete Bad Gastein - Ausztria