Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erzsébet szobor Tapolcán

2011.11.15

 

 Azt gondolnánk, hogy ma már nem készülnek új szobrok a királynéról. Inkább egy régi „híres” szobor (Zala György vagy Stróbl Alajos szobrászoktól) másolatát készítik el, öntik újra, állítják fel köztéren, vagy kisméretű változatát árulják internetes piactéren.

Ezekre találunk példát itt a honlapon több esetben is. Azonban arra is van példa, hogy új művésztől új szobrot láthatunk, ilyen Gyöngyösmellék településen 2009-ben felállított Vanyúr István szobrász Erzsébet királyné szobra.
Találtam egy másik példát is, itt a szomszéd településen.
Egy véletlen folytán (már, ha vannak véletlenek) a nyár folyamán egy tapolcai könyvesboltban megtudtam, hogy a településen élő szobrász készített egy Erzsébet királyné szobrot. Nekem azt látnom kell, mondták az eladók. Kaptam egy telefonszámot, és a látogatás tervét sikerült is megbeszélnem, de az sajnos elmaradt.
Majd az ősz folyamán kaptam egy meghívót 2011. november 12-ére a Somló lábánál, Borszörcsök község kultúrházába Horváth Róbert tapolcai szobrászművész kiállítására.
Most már úgy éreztem, hogy a szobor akar látni engem.
A borszörcsöki kultúrházába lépve, meglepődve láttam, hogy nemcsak agyag- és kőszobrok, hanem festmények, tűzzománc képek, grafikák is láthatók a kiállításon. A művész bemutatkozásából kiderül, hogy milyen sokféle mesterséget birtokol a szobrászaton (Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett diplomát 2007-ben) kívül:
kerámiaformázás, kőszobrászat, ötvösség mellett jól bánikeoldal03.jpg a tűzzománccal, a ceruzával és az ecsettel is. Több köztéri alkotása van Körmenden, de tervezett falucímereket és plakettet sorozatgyártásra (keszthelyi kastély). Nagy sikerrel mutatta be önálló kiállításon alkotásait több megyében is.
Stílusában nem a kortárs művészet jegyeit hordozza, hanem célja visszatérni a gyökerekhez a legeredendőbb értelemben vett szoborfaragáshoz.
A megnyitó után a művész körbevezette az érdeklődőket a tárlaton és szívesen beszélt az alkalmazott technikákról, a művek megszületésének körülményeiről.
Természetesen részleteket tudtam meg az Erzsébet szoborról is.
A szobor megrendelésre, felkérésre készült 2010-ben egy tapolcai üzletbe, de mégsem került a kirakatba.
Erzsébet királyné koronázási díszben került eoldal07.jpgmegformázásra. A „minta” a koronázáskor készített fotó volt.
A 40 cm-es szobor agyagból készült, különféle kerámiaformázó technikák alkalmazásával. A királyné koronája korongozással született. A fátyol mintáját a koronázási jogar ihlette: Horváth Róbert gipsz negatívumokba karcolta a részleteket, majd ezeket az agyagba nyomva láthatóvá vált a minta. A szobrász a koronázáskor viselt nyakéket is igyekezett élethűen visszaadni.
A kiállításról jó érzéssel és sok szép emlékkel tértem haza.
A szobor további sorsáról hírt adok majd, addig is örültem a találkozásnak.
Farkas Gabriella
 

A mappában található képek előnézete Erzsébet szobor Tapolcán