Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elkészült az új kolozsvári szobor

2012.03.27

Ahogy már többször beszámoltunk róla, Kolozsvárnak újra lesz Erzsébet szobra. Vagyis közben kiderült, hogy a régi is megvan :-)) , ott porosodott egy raktár mélyén, magán viselve a háború nyomait. Ennek ellenére elkészült a miskolci minta alapján egy csodálatos kőszobor, amelyről több cikk is szól:

"Elkészült Kolozsváron Erzsébet királyné eredeti mellszobrának reprodukciója. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tavaly nyáron kezdeményezte, hogy visszahelyezzék a magyarok szeretett királynéjának büsztjét az eredeti helyére, azaz a Fellegvár alatt levő talapzatra vagy annak közvetlen közelébe. A Stróbl Alajos készítette mellszobor másolata Gergely Zoltán szobrászművész munkája. 

kep alairas

A szobor eredetileg bronzból készült és a kolozsvári Fellegvár hegyoldalában leplezték le 1901-ben

Az EMNT még 2011. júliusában kezdeményezte, hogy a legendás hírű osztrák császárnő és magyar királyné egykori mellszobrának mását állítsák vissza az eredeti helyére. Néhány hét múlva előkerült a mindenki által ellopottnak hitt, eredeti Sissi-szobor, a műalkotásra véletlenül bukkant rá a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban Gergely Balázs régész, az EMNT alelnöke. Stróbl Alajos műalkotása meglehetősen rossz állapotban vészelte át a kommunizmust, golyónyomot is visel, így előkerülése lényegében nem változtatott az EMNT tervén. Gergely Balázs nemrég Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész társaságában utazott Miskolcra, hogy levegyék az ott található Sissi-szobor negatívját, Stróbl műalkotásából ugyanis  négyet helyeztek el a Kárpát-medencében.  

A kincses város önkormányzata támogatja Erzsébet királyné mellszobrának felállítását, ez azonban időbe telik – tudtuk meg László Attila alpolgármestertől. Lapunk kérdésére az alpolgármester elmondta: jelenleg az eredeti talapzatra nem kerülhet vissza a mellszobor, mert a Fellegvár tövében lévő talapzat alatt süllyed a talaj, és a terület mai állapotában úgysem lenne megközelíthető. „Jelenleg az a helyzet, hogy van cseresznye, amit a tortára kéne tenni, csak még nincs torta” – vélekedett az alpolgármester. „Szerintem most sokkal fontosabb a Fellegvár konszolidációja, amelynek megvalósítási tervein jelenleg is dolgoznak a szakemberek. A Fellegvár további csúszását megakadályozó munkálatok valamikor a nyolcvanas években álltak le, azóta szinte megközelíthetetlen a talapzat” – mondta el lapunknak László Attila. Az alpolgármester szerint még hosszú időbe telik, amíg sikerül megerősíteni a Fellegvár talaját és meggátolni a további földcsuszamlásokat, amelyek egyébként több épületet veszélyeztetnek. Arra a kérdésünkre, hogy ha az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ideiglenes helyre szeretné elhelyezni a szobrot, mi az eljárás, László Attila azt válaszolta: „Értelmetlennek látom a Sissi-mellszobor ideiglenes helyen való felállítását. A mellszobornak helye van Kolozsváron és az eredeti helyére kell visszakerülnie, de ez, mint mondtam, időigényes.”

Forrás: http://maszol.ro/kultura/elcsuszik_sissi_busztje_2012_03_21.html

 további cikkek:

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/71460

http://erdely.ma/kultura.php?id=113658

 

 

A mappában található képek előnézete Kolozsvár - Románia