Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kolozsvári szobrot újra láthatjuk?

2011.08.04

 

Szeptemberre tervezi a Kolozs megyei EMNT a Sissi-szobor felállítását Kolozsváron
 
Visszaállítaná a Sissi-mellszobrot a Fellegvárra vezető egykori sétálóúton levő talapzatra az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei szervezete. Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke a mai sajtótájékoztatón elmondta, a múlt századfordulón, a Sissi-kultusz elterjedésekor négy, Stróbl Alajos szobrászművész által megalkotott azonos mellszobrot helyeztek el Budapesten, Miskolcon, Eperjesen, illetve Kolozsváron.

A négy szoborból csupán a miskolci maradt a helyén, a többi eltűnt az évtizedek folyamán. Az eperjesi szobor előkerült, restaurálását követően tavaly ősszel visszaállították eredeti helyére. A kolozsvári példány elveszett, már csak a megrongálódott talapzata látható az ugyancsak tönkrement Erzsébet-sétaúton.

Gergely Balázs elmondta, az EMNT a Miskolci Önkormányzattal együttműködve másolatot készíttet a szoborról, az alkotás negatívja hamarosan Kolozsvárra érkezik, ahol egy helyi művészt kérnek fel a másolat megöntésére.

A szobrot egyelőre a Donáth úti Makovecz-templom kertjében állítanák fel, hiszen a szobor talapzatának állapota nem tenné lehetővé azt, hogy a szobor eredeti helyére kerüljön vissza.

"Azért esett a Donáth-úti templomkertre a választás, mert szerettük volna ezzel a gesztussal is jelezni, hogy nem kell Kolozsváron mindent a központba hozni, hiszen nemcsak a központban történnek fontos események, és nemcsak ott laknak érdeklődő emberek, hanem a város negyedekben is. Emellett megjegyezném, hogy Kolozsváron hiányoznak a női személyiségeket formázó szobrok. Ezért a kezdeményezők felhívnák a figyelmet arra, hogy a történelmi személyiségek között nemcsak férfiak, hanem nők is vannak, és erre érdemes odafigyelni, amikor városrendezésről beszélünk" - jelentette ki Gergely Balázs.

Ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a Kolozs megyei EMNT nyílt levelet küldött a kolozsvári városvezetésnek, amelyben üdvözlik a Kolozsvári Magyar Színház közelében található Erzsébet-híd felújításának szándékát. A levélben ugyanakkor figyelmeztetik az önkormányzatot, hogy az Erzsébet-híd mellett figyelmet kellene fordítani az Erzsébet-sétálóútra, illetve a szobor ügyére is: „Tisztelettel kérjük, hogy nem csak az autóbusz-megálló elérhetőségét szolgáló, hanem elsősorban a turisztikai látványosság részeként is szolgáló Erzsébet-híd felújítása mellett a mára megrongálódott Erzsébet-sétaút is kapja vissza egykori méltóságát és turisztikai szerepét, hiszen a Fellegvár mind a kolozsváriak, mind a városba látogatók egyik közkedvelt kirándulóhelye” - áll a nyílt levélben.

Az EMNT Kolozs megyei szervezete emellett arra kéri az önkormányzatot, hogy az építéskor a magyar királynőről elnevezett, jelenleg hivatalos névvel nem rendelkező gyaloghíd és a Fellegvárra vezető sétálóút kapja vissza eredeti nevét. (hírszerk.)
 

Egy részletes cikk a kolozsvári Erzsébet emlékekről:

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/61179

Képriport a szobor hült helyéről:

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/id/61225

Egy másik cikk a szobor visszaállításának tervéről:

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPMainArticleScreen.vm/id/2992

 

 

 

A mappában található képek előnézete Kolozsvár - Románia

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.