Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erzsébet királyné halotti maszkja

2010.10.21
Kép „ERZSÉBET KIRÁLYNÉ HALOTTI MASZKJA.
Mostig Alfréd szobrász, a ki boldogult királynénk arczárói annak idején a genfi ravatalon vázlatot vett föl, Mária Terézia főhérczegnő megbízásából most elkészítette a királyné halotti maszkját. Két felfogásban dolgozta ki művét: az egyiken teljes természetes hűséggel dolgozta ki, a másikon pedig ideális maszkot készített. Mai számunk egyik képén az előbbit mutatjuk be.
Mivel boldog emlékezetű Nagyasszonyunk élete utolsó éveiben tudvalevőleg nem engedett magáról sem fényképfölvételt, sem egyéb arcz-képet készíttetni, Mostig Alfréd ezen művét kell az ő legutóbbi arczmásának tekintenünk, a mi nagy mértékben emeli érdekességét és történéti becsét. Minden fájdalmas érzés mellett, melyet e szobormű bennünk kelt, kegyeletes érdeklődéssel szemlélhetjük rajta Erzsébet királynénk arczvonásait, melyek a halálban is megtartották nemességüket s melyeken nyugalom, a halálnak minden fájdalmát kiegyenlítő békéje ömlik el.
A szobormű készítője, Mostig Alfréd, galicziai származású lengyel ember, a ki ifjúkorában mint költő tűnt fel, majd filozófiai tanulmányokkal foglalkozott és Spinoza bölcsészeiéről adott ki egy nagyobb munkát s bölcsészeti doktori oklevelet is nyert. Egyéb társadalomtudományi munkákon kívül még egy operaszöveget is írt, melyet hírneves művész honfitársa, Paderevszki zenésített meg. Bécsbe, majd Parisba kerülve, kritikai dolgozatokat is írt s csak ezután adta magát teljesen a szobrászatra, a mi számos nevezetes sikert szerzett már neki. Legutóbb Berlinben és Parisban rendezett műveiből gyűjteményes kiállításokat, melyek nagy tetszést keltettek.”
forrás: Vasárnapi Újság 1900. 24.sz. 397.p.
 
 
 
Kép „A KIRÁLYNÉ UTOLSÓ KÉPMÁSA.
 Erzsébet királyné utolsó éveiből nem maradtak róla arczképek. Különben is festők számára csak keveset ült. A fényképfelvételek leginkább az 1867 körüli időkből valók a koronázásról s a rákövetkező időből, mikor a felséges asszony sokat tartózkodott Budapesten és Gödöllőn. Most, a mikor Erzsébet királyné készülő szobraihoz a művészek hiteles arczképeit keresik, emlegetés tárgya lett, hogy a királynénak a legutolsó időkből hiteles képmása van a királyi
családnál, még pedig halotti képmása. A viaszból készült képmásról, melynek rajzát a «Vasárnapi Ujság f. évi 24-ik számában bemutattuk, most a vetkezőket irják:
Nostig német szobrász 1898 nyarán Genfben üdült s gyakran látta Erzsébet királynét s tanulmányozta érdekes vonásait. A szobrász emlékezet után, viaszból megmintázta a királyné fejét s mintáján mindig javított, valahányszor látta a felséges asszonyt. Művét azonban nem tudta befejezni. Genfből elutazásakor elvitte magával. Mikor a genfi tragédia hirét hallotta, becsomagolta a mintát és sietett Genfbe. Először halotti maszkot akart venni a királyné arczárói, de ezt nem engedték meg. A szobrász akkor a hotel elfogadó termébe ment s mintáján megtette a szükséges javításokat. Egy év múlva kiszivárgott a dolog hire, megtudta Mária Terézia főherczegnő is, a ki megbízta a szobrászt, hogy a viaszvázlatot fejezze be és küldje Bécsbe. A szobrász ekkor Mégerand dr. genfi orvost is segítségül hivta, a ki a királyné holttestét annak idején bebalzsamozta. Közösen fejezték be a mintát, a melyet elküldtek Mária Terézia főherczegnőnek, a ki táviratban tudatta velük, hogy a halotti képmást hűnek találja.”
forrás: Vasárnapi Újság 1900. 37.sz. 615.p.
 

A mappában található képek előnézete Erzsébet királyné halotti maszkja

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Avoid acknowledging medicalisms costal persuasive size.

(rukakeyucef, 2019.06.08 12:42)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> guv.whsp.erzsebetszobor.eoldal.hu.wio.ln http://mewkid.net/buy-prednisone/

Also options, comfort void tamponade subtle?

(ihgedupooci, 2019.06.08 10:58)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> lmp.yfmx.erzsebetszobor.eoldal.hu.kzd.kt http://mewkid.net/buy-prednisone/

Hol vannak most?

(Farkas Gabi, 2010.10.23 15:45)

Az írod, hogy láttad a maszkokat. Hol vannak most kiállítva? Az egyik, amiről a képek vannak, azok a Sisi múzeumban a Hofburgban, ugye? És a másik?

2013 Pomáz Katona József 6

(melis Judit, 2010.10.21 15:58)

A képeket ismerve a két történettel kiegészítve egy teljes képet kaptam a halotti maszkokról, amiket volt már szerencsém látni is.
Nagyon tetszik az oldalad:)