Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy újabb érdekes szobor, sorsa ismeretlen

2013.12.17

Egy antikvárium internetes oldalán láttam, hogy Vasárnapi Újság egyes számai eladók, rögtön nézegettem, hogy akad-e érdekes Erzsébet szobor ügyben.

gavavencsello-erzsebet-szobor-02.jpg

Ekkor akadtam két képre, melyek alatt a következő felirat olvasható:

"A GRÓF DESSEWFFY MIKLÓSNÉ ÁLTAL EMELT ERZSÉBET KIRÁLYNÉ-SZOBOR A VENCSELLŐI PARKBAN."

gavavencsello-erzsebet-szobor-01.jpg

A mellszobor érdekessége, hogy nem Stróbl Alajos és Zala György szobrainak egyike, hanem egy számomra eddig ismeretlen ábrázolás. A szoborpályázatokra készített művek között sem találtam "hasonlót".

El kezdtem kutakodni, először persze megnéztem, hogy ezen a településen milyen emlékfa-ültetést dokumentáltak:

"Gróf Dessewffy Miklós, Vencsellő. udvarában 38 drb hárs- és 18 drb platánfát ültetett." (Erzsébetkirályné emlékfái. Bp., Pallas, 1899. p.95.)

gavavencsello-kastely-ma-01.jpg

A település ma Gávavencsellő (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), a Dessewffy kastély ma nem látogatható, nagyon rossz állapotban van, a kert szintén elhanyagolt (http://hu.wikipedia.org/wiki/Dessewffy-kast%C3%A9ly_(G%C3%A1vavencsell%C5%91)).

történeti kertek adattárában ez olvasható: "Az egykori park fái közül még néhány megmaradt: kocsányos tölgy (Quercus robur), vöröstölgy (Quercus rubra), vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), fehér nyár (Populus alba),kislevelű hárs (Tilia cordata), platán (Platanus x hybrida), hegyi juhar (Acer pseudoplatanus), ezüstjuhar (Acer 

gavavencsello-kastely-ma-03.jpg

saccharinum), nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), magas kőris (Fraxinus excelsior), lepényfa (Gleditsia triacanthos), szil (Ulmus sp.), gyertyán (Carpinus betulus), nyugati tuja (Thuja occidentalis), keleti tuja (Thuja orientalis). A felsoroltakon kívül említésre méltó a fekete dió (Juglans nigra) egy hatalmas, idős példánya a parkban" (www.historicgarden.net) Tehát az emlékfák közül is elképzelhető, hogy látható még néhány.

A szobor már nincs a helyén, az egészen biztos, de minden lehetséges, erre már számos példát láttunk Erzsébet szobor ügyben. Nyomozásom most több szálon folyik, remélem, hogy hamarosan újabb adatokkal, információkkal szolgálhatok.

Bármilyen további információt szívesen fogadok!

 

 

 

A mappában található képek előnézete Gávavencsellő - Magyarország